×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

false
false
false

در پی افزایش قیمت نان در شهرستان دزفول و لزوم ارائه توضیحات مطالبی که در حاشیه این بحث بوجود آمد، گفتگویی را با مجتبی فرهی نیا، رئیس اتاق اصناف دزفول داشتیم که این گفتگو به اطلاع مخاطبان بیداردز میرسد:

چرا افزایش قیمت با شیب ملایم و پلکانی صورت نگرفت؟ و آخرین بار در دزفول چه زمانی نان گران شده است؟

سلام عرض میکنم خدمت دوستان محترم رسانه بیداردز، لزوم ورود رسانه ها به این مقوله احساس می شد. با توجه به حساسیتی که مسئولین محترم، مردم عزیز و واحد های صنفی نانوایی در خصوص افزایش قیمت اخیر نان داشتند، لازم بود یکی از رسانه ها مقداری شفاف سازی، روشنگری و اطلاع رسانی به مردم داشته باشد. لذا به نوبه ی خودم از این عزیزان تشکر می کنم.

اینکه چرا افزایش قیمت با شیب ملایم و پلکانی صورت نگرفته، برای توضیح آن لازم است مردم از شرایط قیمت گذاری نان مطلع باشند. هر کالا یا خدماتی یک روال در قیمت گذاری آن وجود دارد، افزایش قیمت بعضی از کالا ها در دست دولت است، بعضی از کالا ها یا خدمات در اختیار اتاق اصناف است، بعضی ها مربوط به اداره صمت هستند و بعضی از کالا ها مثل نان، در حیطه اختیار استاندار هر استان است،‌‌و‌به ایشان تفویض اختیار شده است.‌ لذا دلیل اینکه چرا افزایش پلکانی در دوره استاندار پیشین استان خوزستان، جناب آقای دکتر شریعتی صورت نگرفته، طبیعتا خودشان باید پاسخ بدهند که چرا مخالف این تعدیل قیمت بودند؟ و این افزایش قیمت را به صورت دفعی به استاندار بعد از خود تحمیل کردند.

جناب دکتر خلیلیان هم با دقت نظر ویژه ای این مسئله را بررسی می کردند و روی این موضوع حساس بودند که هم افزایش قیمت بیش از حد نداشته باشیم و هم تعدیل قیمتی صورت بگیرد که مشکلات پیش آمده در خصوص نرخ نان حل شود.

آخرین بار در تیر ماه سال ۱۳۹۸ نان در دزفول و خوزستان گران شد و بعد از آن استان خوزستان تنها استانی بود که تا کنون افزایش نرخ نداشته است. درحالی که در کل کشور نرخ نان متناسب با شرایط اقتصادی تعدیل شد، که تولید نان با کیفیت برای نانوایان صرفه اقتصادی داشته باشد و ضرری را متحمل نشوند.

به دلیل توقف افزایش قیمت در استان خوزستان شاهد مشکلاتی بودیم که تمام مردم در ماه های گذشته آن را مشاهده کردند؛ یکی از این مشکلات شلوغی صف نانوایان بود، یکی تعدیل نیرو های نانوایان بود که متاسفانه بعضی ها از نبود نیرو در نانوایی ها شکایت میکردند و متاسفانه بعضی ها مجبور به اخراج نیرو ها شدند که تعدادی هم بیکار ماندند. و همچنین عدم رعایت ساعات پخت نان هم از دیگر پیامد های این اتفاق بود. تمام این ها به وسیله واحد های خبازی ما صورت می گرفت تا بتوانند دخلشان را با خرجشان برابر کنند و همه این ها، مشکلاتی را در تولید نان به وجود می‌آورد.

 چرا علیرغم اعلام ممنوعیت افزایش قیمت کالا های اساسی در نزدیکی سال نو، این اتفاق در دزفول افتاده است؟

اولا این افزایش قیمت فقط در دزفول نبوده و در کل استان اتفاق افتاده است. ثانیا ممنوعیت افزایش قیمت ها در کالا های خدماتی معنا پیدا می کند، و نه در کالا های تولیدی. برای خدمات می شود مردمی که خدمات دهی می کنند را به دلایل اجتماعی راضی کرد که افزایش قیمت ها را با مقداری تاخیر لحاظ کنند. ولی برای تولید، قیمت کالا های تولیدی، بخشی از مخارج و هزینه های تولید آن است و به عنوان مثال نمی شود هزینه تولید نان را به هزار تومان برسانیم و انتظار داشته باشیم نان به قیمت پانصد تومان به فروش برسد.

ما بعد از نرخ سال ۹۸ تا کنون دوبار افزایش نرخ دستمزد کارگری را شاهد بوده ایم. افزایش چندین برابری قیمت خمیرمایه را شاهد بوده ایم. افزایش حامل های انرژی را شاهد بوده ایم. افزایش قیمت اجاره ملک ها را شاهد بوده ایم؛ خب اینها هزینه هایی بودند که بر نانوا ها تحمیل می شدند و تا به حال هم انجام وظیفه کردند ولی به روش هایی که خیلی مورد رضایت مردم نبودند. اینکه مردم به رعایت ساعت های کاری حساس بودند که اجرا شود و اجرا نمی شد، یکی از دلایلش همین بود که تعداد افراد و ساعت کارگر ها را کمتر می کردند که توانایی پرداخت دستمزد آنها را داشته باشند. بعضی از واحد ها تعداد نیرو هایشان را به طور کلی کمتر میکردند و بعضی ها اخراج می شدند و تعدیل نیرویی انجام می دادند تا بتوانند حقوق اعضا را پرداخت کنند.

اینها عواملی بودند که حساسیت را برای افزایش نرخ نان بیشتر می کردند. برای بعضی ها به صرفه نبود که حتی آرد را بپزند و به دلیل هزینه بالا آرد به صورت خام فروش و خارج از شبکه به فروش می رسید؛ به دلیل قیمت پایین نان برای بعضی از دامداران صرفه اقتصادی داشت که بجای خرید نهاده های دامی که قیمتشان افزایش پیدا کرده بود به دام های خود نان بدهند و همه اینها دست به دست هم داد تا باعث شود مبلغی که از سال های قبل باید افزایش داده می شد، به صورت یکدفعه و بدون حالت پلکانی و شیب ملایم حفظ شود افزایش یابد و به مردم تحمیل شود و البته آرامشی برای واحد های تولیدی نان ایجاد کند.

سوال دیگری که پرسیده شده این است که چرا دقیقا پس از راهپیمایی ۲۲ بهمن این اتفاق افتاد که این هم پاسخی دارد و ماه هاست که ما در زمان اعلام افزایش نرخ نان متوجه شده ایم که مسئولین بین خودشان صحبت هایی دارند و بعضی از مواقع اقدامی کارشناسی نشده و سطحی نگرانه یا عوام فریبانه یا هر اسمی که بخواهیم بر آن بگذاریم، توسط بعضی ها انجام می شود و تبعات این کار به دیگران تحمیل می شود. اتفاق افتادن این جریان زمان مناسبی می طلبد و ما هم موافقیم برای هر پروژه ای باید زمان مناسبی در نظر گرفته شود؛ ولی همه ما باید بدانیم که در کشوری زندگی می کنیم که مناسبت ها بسیار زیاد هستند؛ حماسه های تولیدی توسط مردم هم بسیار زیاد هستند. هر لحظه ای را که شما بخواهید برای اجرای یک پروژه در نظر بگیرید میتوان گفت لحظه مناسبی نیست و نقد هایی به آن وارد می شود.

به عنوان مثال حدود ۲_۳ هفته پیش که من متوجه شدم عزیزان می خواهند گرانی نان را اعلام کنند، یکی از مسائلی که مطرح شد این بود که قبل از شروع دهه فجر اتفاق نیفتد. پس ببینید که قبلش هم مناسبتی داشتیم که میشود گفت اجرای این امر در آن زمان هم صحیح نبود و بعد از دهه فجر می گفتند چرا بعد از ۲۲ بهمن؟ خب اگر الان اجرا نمی شد هم قبل از عید این را عنوان می کردند که چه کاری است؛ بگذاریم بعد از عید. بعد از عید هم بیان می شد که چرا ابتدای ماه مبارک رمضان؟ و…

همیشه ما مواردی داریم که متاسفانه مانع اجرای بعضی کار ها می شوند. به نظرم مطالبه گری ما باید به این شکل باشد که اگر کاری درست نیست، هیچ وقت نباید بگذاریم اتفاق بیفتد؛ چه در شرایط آرام و چه در شرایط غیر آرام. چه زمانی که مناسبتی هست، چه زمانی که مناسبتی نیست. و اگر کاری درست باشد، هرچه زود تر انجام شود بهتر است.

مردم ما بصیرت و بینش این را دارند که الان دقیقا هر حرکتی را کارشناسی می کنند و بخواهیم مثالی بزنیم، قبل از ۲۲ بهمن اگر در بازار قدمی میزدید، مکرر به گوشتان میخورد که مردم می گفتند وضعیت قرمز کرونایی از روز بیست و سوم بهمن اعلام خواهد شد؛ یعنی مردم این روش را از بر هستند که نگاه هایی به تقویم وجود دارد و هر کاری متناسب با زمانی است که انجام شود. این ملاحظات تقویمی باعث شده بود که این تا الان به تعویق بیفتد و اگر الان اجرا نمیشد هر لحظه ی دیگری هم از این جهت لحظه مناسبی نبود.

اما به هر حال نظر مسئولین این بوده که در این تاریخ اجرا شود که الان هم اجرا شده و بهترین حالت این است که دغدغه مان بر سر کیفیت بالاتر نان در نانوایی ها باشد و نظارت ها به سمت رضایت مردم در آن خصوص حرکت کند.

از شما ممنونم و خدا نگهدارتان

لینک کوتاه: http://bidardez.ir/?p=3926

true
true
false
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد